Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ


Είναι μια μέρα γιορτινή, μια μέρα που τα παιδιά καρτερούν πολύ. Τα Χριστούγεννα! Αυτή η γιορτή τούς χαρίζει χαρά κι ευτυχία, αφού θα στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ο στολισμός του είναι έθιμο ευρωπαϊκό. Το έλατο ευδοκιμεί στις βόρειες χώρες. Τα Χριστούγεννα θεωρούνται "η μητρόπολη πασών των εορτών" για τους καθολικούς. Η Ανατολική Εκκκλησία τιμά το Πάσχα σαν μεγαλύτερη γιορτή. Υπήρχε λοιπόν το ελατάκι σαν διακοσμητικό στοιχείο στις αυλές των καθολικών. Αργότερα μπήκε στα σπίτια τους, με τη μορφή που έχει σήμερα.


Σαν ναυτικός λαός που είμαστε, παλιότερα στολίζαμε καραβάκια. Ακόμα και σήμερα επικρατεί σε μερικά νησιά αυτό το έθιμο. Όμως, πλέον, ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι το επικρατέστερο στη χώρα μας έθιμο. Υπάρχουν πολύ ωραία και φανταχτερά στολίδια, με τα οποία μπορούμε να διακοσμήσουμε το δέντρο μας. Πάντοτε στη βάση του τοποθετούμε τη φάτνη, που συμβολίζει το στάβλο που γεννήθηκε ο Χριστός μας και στην κορυφή το αστέρι, που συμβολίζει το λαμπρό άστρο που οδήγησε τους τρεις μάγους στον νεογέννητο Χριστό.

 

Αυτό λοιπόν, είναι το δέντρο μας, που μας χαρίζει χαρά με το να το καμαρώνουμε και να το παινεύουμε κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, την αγαπημένη σε όλους μας γιορτή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου