Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να πιστέψουν στον εαυτό τους


Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να πιστέψουν στον εαυτό τουςΗ ενίσχυση της αυτοπεποίθησης παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή ψυχολογική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.  Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την συμβολή της οικογένειας και των «σημαντικών άλλων», όπως είναι οι παρέες, οι δάσκαλοι και τα άτομα που έρχεται σε επαφή το παιδί.
Οι γονείς προκειμένου να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών τους μπορούν να ακολουθήσουν τις παρακάτω συμβουλές:
  • Επικεντρωθείτε στις δυνατότητες του παιδιού και στα θετικά του στοιχεία, κάνοντάς το να αισθάνεται μοναδικό, σημαντικό και επιθυμητό.  Δείξτε του την αγάπη σας με κάθε τρόπο, η αγάπη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
  • Επικεντρωθείτε στο παιδί σας έστω για ένα τέταρτο κάθε μέρα, χωρίς όμως να σας διακόψει κάποιος, αφιερωθείτε του ολοκληρωτικά.   Κλείστε το τηλέφωνό σας και δώστε όλη σας την προσοχή στο παιδί σας, να νιώσει πως είναι μοναδικό και πως του προσφέρετε το χρόνο σας ολοκληρωτικά.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει τις ικανότητές του στη λήψη αποφάσεων.   Βάλτε τα αντικείμενα σε ύψος που να μπορούν να τα φτάσουν τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους και αφήστε τα να φάνε ή να πιουν μόνα τους (πάντα με τη διακριτική επιτήρησή σας).  Μην τους δίνετε έτοιμες τις λύσεις στα θέματα που τα απασχολούν, προσπαθήστε μαζί τους να βρείτε τις λύσεις.
  • Μην συγκρίνετε το παιδί σας με άλλους.   Κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα, τα δικά του προτερήματα  και το δικό του χαρακτήρα.  Μην επιμένετε να του τονίζετε τα αρνητικά του στοιχεία, αλλά να τονίζετε τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα του και να τα επιβραβεύετε.  Η επιβράβευση μπορεί να γίνει με αυτοκόλλητα, με μια βόλτα, αλλά όχι με φαγητό ή γλυκό.  Επίσης, η αγκαλιά σας είναι πολλές φορές το καλύτερο δώρο για τα παιδιά. 
  • Δώστε στο παιδί σας τη δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής.  Αφήστε το να διαλέξει τα ρούχα της επόμενης μέρας για το σχολείο, να διαλέξει DVD ή να διαλέξει το μέρος για τη βόλτα που θα πάτε μαζί.
  • Μαζί με το παιδί σας μπορείτε να φτιάξετε ένα λεύκωμα με τα επιτεύγματά του.   Βάλτε μέσα τις ζωγραφιές του, τις φωτογραφίες του από τα γενέθλια, από τα αθλήματα που συμμετέχει ή από το σχολείο.  Είναι ωραίο μεγαλώνοντας να βλέπει το λεύκωμα και να αναπολεί τις όμορφες αυτές στιγμές.
  • Αγοράστε του βιβλία με τη βιογραφία σημαντικών ανθρώπωνΕίναι θετικό για τα παιδιά να μεγαλώνουν με υγιή πρότυπα και να ταυτίζονται με ανθρώπους που έχουν καταφέρει σημαντικά πράγματα στη ζωή τους.
Τα παιδιά μας χρειάζονται την αγάπη και την προσοχή μας, να τα βοηθάμε να θέτουνε στόχους, να επαινούμε την προσπάθεια τους, να τα ενθαρρύνουμε και πάνω από όλα να τα σεβόμαστε ως προσωπικότητες και να τα στηρίζουμε ακόμη κι όταν δε συμφωνούμε απόλυτα με τις απόψεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου