Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Τα ωάρια

Μια ανάρτηση αφιερωμένη στους δασκάλους που προσπαθούν, με αγάπη και σεβασμό παρά το ισοπεδωτικό κλίμα της εποχής, να φέρουν στο φως  τη μοναδικότητα των παιδιών, δίνοντάς τους ερεθίσματα για να αναδείξουν  τα φυσικά τους ταλέντα  και τις ξεχωριστές τους ικανότητες:
“Ο καθένας μπορεί να μετρήσει τον αριθμό των σπόρων σ΄ένα μήλο, αλλά μόνον ο Θεός μπορεί να μετρήσει τον αριθμό των μήλων σ΄ένα σπόρο” – Ανώνυμος

“Σπόροι” από την Linda M. Brandt

Ενώ παρακολουθούσα ένα πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης για τη διαδικασία της ανθρώπινης γέννησης, έμαθα κάτι που είναι εκπληκτικό: όταν γεννιέται ένα θηλυκό βρέφος, το σώμα του περιέχει όλα τα ωάρια που θα ωριμάσουν όταν αυτό θα γίνει γυναίκα.
Το γεγονός αυτό έχει τεράστια συμβολική σημασία:
Οταν φτάσουμε στη γη περιέχουμε όλο το δυναμικό για οτιδήποτε θα επιτύχουμε στη ζωή αυτή. Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό είμαστε εδώ ή τι θα κάνουμε, τίποτα δεν προσθέτουμε στο δυναμικό μας. Το ερώτημα όμως δεν είναι “Πόσο δυναμικό έχεις;” Είναι: “Πόσο δυναμικό θα αξιοποιήσεις;”


Φτερουγίσματα από τη Liz Welch

Στον πολιτισμό μας κυριαρχεί η αντίληψη ότι η ανάπτυξη του δυναμικού μας είναι αποτέλεσμα εκπαίδευσης. Η αληθινή ανάπτυξη των δυνατοτήτων μας όμως δεν επιτυγχάνεται με τη βίαιη εισαγωγή ενός καινούργιου προγράμματος στην ψυχή μας. Η αληθινή ανάπτυξη (ανα-πτύσσω σημαίνει ξεδιπλώνω, ξετυλίγω, φανερώνω, δίνω τη δυνατότητα να αποκαλυφθεί κάτι) επιτρέπει στην εσωτερική μας σοφία να εμφανιστεί. Ενα μεγάλο μέρος αυτού που ονομάζουμε εκπαίδευση στην πραγματικότητα είναι κατήχηση ή υποβολή σε στρατιωτική πειθαρχία. Η πραγματική εκπαίδευση φωτίζει τη μοναδικότητα ενός παιδιού και του δίνει ερεθίσματα να ανακαλύψει και να δουλέψει πάνω στα φυσικά του ταλέντα, δηλαδή να ανα-πτυχθεί.


Ανθισμένο μεγαλείο από τον John Francis Peters

Αν ήξερες ότι τα σπέρματα μεγαλείου είναι ήδη μέσα σου, τι διαφορετικό θα έκανες; Ο,τι χρειάζεσαι για να πετύχεις σου έχει δοθεί. Αυτό που είσαι είναι το δώρο του Θεού σ΄εσένα. Αυτό που γίνεσαι είναι το δικό σου δώρο στο Θεό.
Εσύ μ΄έκανες αυτό που είμαι.
Βοήθησέ με να το ζήσω.

Εχω όλα όσα χρειάζομαι για να πετύχω.
Βάζω τα δώρα μου σε δράση
και έλκω την επιτυχία.
Πηγή: Alan Cohen, A deep breath of life (Hay House, 1996). Στα ελληνικά: Μια βαθιά
 ανάσα ζωής, σε μετάφραση Ρένας Καρακατσάνη εκδόσεις Success Dynamics.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου