Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Το Google αντικαθιστά τους παππούδες;


Τα παιδιά αναζητούν απαντήσεις στο Διαδίκτυο και δεν καταφεύγουν πια στον παππού και στη γιαγιά

Τη σοφία των παππούδων έρχονται να αντικαταστήσουν η μηχανή αναζήτησης της Google, η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia και η ατελείωτη βιντεοθήκη YouTube, όπως δείχνουν νέα στοιχεία.


Σύμφωνα με δημοσκόπηση της βρετανικής εταιρείας Ofcom, σχεδόν το 90% των εγγονών αποφεύγει να αποταθεί στον παππού και στη γιαγιά και αποφασίζει να απευθυνθεί στο Διαδίκτυο. Το 96% των 1.500 παππούδων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, απάντησαν ότι όταν ήταν παιδιά έκαναν πολύ περισσότερες ερωτήσεις στους δικούς τους παππούδες συγκριτικά με εκείνες που δέχονται από τα εγγόνια τους.

Ρώτα παιδί μου, το… Διαδίκτυο

Τα σημερινά παιδιά φαίνεται ότι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να βρουν οδηγίες που αφορούν δουλειές του νοικοκυριού όπως π.χ. το πώς να σιδερώσουν ένα πουκάμισο ή να ράψουν ένα κουμπί. Όπως προέκυψε από τα δεδομένα που συνέλεξαν οι ειδικοί, μόλις ένα στα πέντε εγγόνια είχε ρωτήσει τους παππούδες του πώς θα μπορούσε να βράσει ένα αβγό. 

Οκτώ στους 10 παππούδες δήλωσαν ότι ένιωθαν πως είχαν λιγότερη επαφή με τα εγγόνια τους συγκριτικά με εκείνη που είχαν οι ίδιοι με τους δικούς τους παππούδες ως παιδιά, γεγονός που το απέδωσαν στην εύκολη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στη δυνατότητα αστραπιαίας αναζήτησης.
Τα 2/3 των ηλικιωμένων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι ένιωθαν πως ο παραδοσιακός ρόλος του παππού και της γιαγιάς έχει γίνει λιγότερο σημαντικός στη σύγχρονη οικογένεια, συγκριτικά με τον ρόλο του παρελθόντος. Το 80% εξ αυτών παρόλα αυτά, δήλωσε ότι πιστεύει πως κατέχει μια σημαντική θέση στη ζωή των εγγονών του. 

Όπως φάνηκε, ήδη από την ηλικία των τριών και των τεσσάρων ετών τα παιδιά είναι τεχνολογικά «εγγράμματα», με το 10% να μπαίνουν στο Διαδίκτυο, να χρησιμοποιούν ταμπλέτες, να παίζουν παιχνίδια, να παρακολουθούν ταινίες κ.ά.

Σχεδόν ένα στα τέσσερα εγγόνια κατά τους παππούδες τους, χρησιμοποιούσαν το Διαδίκτυο μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή του λάπτοπ τους, ενώ το 3% σέρφαραν μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. 

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου