Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Με μια μήνυση ή μια καταγγελία, φόβος για αυτοδίκαιη αργία των εκπαιδευτικών

Γράφει: Φίλιππος Κωνσταντινίδης 

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες ενός φαινομένου το οποίο συνεχώς ενισχύεται και αποτελεί απόρροια του Ν.4093/12 σύμφωνα με τον οποίο η παραπομπή υπαλλήλου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ή σε ποινική δίκη για παράβαση καθήκοντος, συνεπάγεται αυτοδίκαιη αργία. 
Με κορυφή του παγόβουνου την υπόθεση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Επιλογής Καρδίτσας.
Kαθημερινά μαθαίνουμε για συναδέλφους μας που είναι σε ομηρία και παραπέμπονται στα πειθαρχικά συμβούλια, είτε μετά από καταγγελίες είτε μετά από ποινικές διώξεις, με ένα εύρος παραπτωμάτων.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανασφάλεια, φόβο, αγανάκτηση στον εκπαιδευτικό κόσμο. Οποιαδήποτε δραστηριότητά μας, από όποια θέση υπηρετούμε, τελεί υπό την απειλή μιας καταγγελίας ή μιας μήνυσης. Η εφημερία, η αξιολόγηση των μαθητών μας, οι σχέσεις μας με τους γονείς, η καθημερινότητά μας ως πολίτες, οι τοποθετήσεις, οι αποσπάσεις και μεταθέσεις και η λίστα δεν έχει τέλος. Και όλα αυτά αναδρομικά!!!! Για υποθέσεις δηλαδή που εκκρεμούν από προηγούμενα χρόνια. Κανένας δεν βλέπει!!
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση είναι απαραίτητο η ΔΟΕ, πέρα από τη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης του νόμου μέσα από την ΑΔΕΔΥ(προσφυγή, όχι μόνο για όλο το νόμο γενικά- αλλά αντισυνταγματικότητα σε συγκεκριμένα άρθρα), να προχωρήσει σε άμεση παράσταση στο Υ.ΠΑΙ.Θ.ΠΑ με στόχο α) να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τροποποίηση των νομοθετικών ρυθμίσεων και β) την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου. Η ομηρία των συναδέλφων πρέπει άμεσα να τερματιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου