Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Αν ο Άγιος Βασίλης δε μπορέσει να έρθει φέτος..





H ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας κ. Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει:

Το παιδί σας με μεγάλο ενθουσιασμό, σας έδωσε να ταχυδρομήσετε το γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε όμως δε σας επιτρέπουν να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες του παιδιού σας. Πώς να του το πείτε χωρίς να πληγωθεί; Τι μπορείτε να κάνετε για να περάσετε όμορφα Χριστούγεννα;


Τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους και έχουν προσαρμοστεί. Άλλωστε δεν περίμεναν τις γιορτές για να τους ζητήσουν κάτι. Ήδη έχουν πάρει απαντήσεις όπως "δε γίνεται να το αγοράσουμε", "όταν πληρωθώ, θα δούμε". Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου δίνει ορισμένες συμβουλές για το τι πρέπει να πείτε στο παιδί σας και πώς να του χαρίσετε όμορφες στιγμές τα Χριστούγεννα ακόμα κι αν δε μπορείτε να του προσφέρετε δώρα.

Εάν μπορείτε να διαθέσετε κάποια χρήματα αλλά το παιδί σας, σας ζητάει κάτι ακριβό εξηγήστε του ότι φέτος δε μπορείτε να διαθέσετε το συγκεκριμένο ποσό και ζητήστε του να επιλέξει κάποιο άλλο δώρο. Μπορείτε επίσης να του πείτε να κάνει οικονομία από το χαρτζιλίκι του κι εσείς να συμπληρώσετε τα χρήματα που λείπουν ώστε να αποκτήσει αυτό που θέλει.

Εάν η οικονομική σας κατάσταση δε σας επιτρέπει να του αγοράσετε ούτε ένα μικρό δωράκι, τότε θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί σας το λόγο με έναν ρεαλιστικό τρόπο, προσαρμοσμένο στην ηλικία του, φροντίζοντας όμως παράλληλα να το καθησυχάσετε λέγοντάς του ότι η δύσκολη κατάσταση που βιώνετε θα αλλάξει σύντομα. Αυτό που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του παιδιού σας είναι η ατμόσφαιρα που θα υπάρχει στο σπίτι σας. Φροντίστε να περάσετε χρόνο μαζί του κάνοντας διάφορες δραστηριότητες που δεν κοστίζουν καθόλου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε εκδηλώσεις που οργανώνουν οι Δήμοι, να πάτε μία βόλτα στη στολισμένη Αθήνα ή να φτιάξετε και να ανταλλάξετε χριστουγεννιάτικες κάρτες, κάτι που θα το βοηθήσει να μάθει την έννοια της προσφοράς. Μην ξεχνάτε ότι τα δώρα έχουν συμβολική αξία. Σου δίνω κάτι γιατί σε θυμάμαι και σε αγαπάω και παίρνω κάτι από σένα αντίστοιχα. Τα παιδιά τα τελευταία χρόνια είχαν μάθει να παίρνουν μόνο κι όχι να δίνουν. Η έννοια των Χριστουγέννων, που είναι η γιορτή της αγάπης, είναι να μπορούμε να θυμηθούμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να μάθουμε να προσφέρουμε κι εμείς στους αγαπημένους μας κάτι, έστω μια ζωγραφιά. Ας δούμε την οικονομική κρίση ως μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι να μοιράζεσαι αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου