Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΒΑΤΡΑΧΑΚΙ

Γιατί  δεν  αντιδράμε;
Την απάντηση, μας τη δίνει ο Olivier Clerc, συγγραφέας και φιλόσοφος, με αυτή την μικρή ιστορία, μέσω της αλληγορίας. Καταδεικνύει, πώς μέσω της μη συνειδητοποιήσεως των αλλαγών, μπορεί και ανασταλεί κάθε αντίδραση.
Το βατραχάκι που δεν ήξερε ότι θα βραζόταν ...;
Φανταστείτε μια κατσαρόλα γεμάτη κρύο νερό, μέσα στο οποίο κολυμπά ανέμελα, ένα βατραχάκι. Κάτω από την κατσαρόλα, ανάβεται μια μικρή φωτιά και το νερό, αρχίζει να ζεσταίνεται πολύ σιγά. Το νερό, σιγά-σιγά γίνεται χλιαρό και το βατραχάκι, βρίσκοντάς το, μάλλον ευχάριστο, συνεχίζει να κολυμπά.

Η θερμοκρασία του νερού, συνεχίζει να ανεβαίνει. Τώρα το νερό είναι πιο ζεστό, από ότι το βατραχάκι θα θεωρούσε ευχάριστο, αισθάνεται λίγο κουρασμένο, αλλά παρ όλα ταύτα δεν αισθάνεται κανέναν φόβο. 
Τώρα το νερό είναι πραγματικά ζεστό και το βατραχάκι αρχίζει να αισθάνεται δυσάρεστα, αλλά είναι εξουθενωμένο. Για αυτόν τον λόγο, υπομένει και δεν αντιδρά έως ότου, το βατραχάκι καταλήγει να βράσει.
Αν  το  βάλουμε  απο  την  αρχή  κατευθείαν  σε  ζεστό  νερό, θα  τινάξει  μεμιάς  τα  πόδια  του  και  θα  πεταχτεί  έξω  απο  την  κατσαρόλα.
Λοιπόν, αν δεν είμαστε βατράχια, ας πηδήξουμε έξω από την κατσαρόλα!
πηγη. προσδοκία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου