Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου σε 20 στιγμιότυπα

Πόνος, πανηγυρισμοί, υπερπροσπάθεια, άθλοι, χιούμορ, θέαμα. Πολλά μπορούμε να προσάψουμε στα προ πολλού χαμένα ιδεώδη των σύγχρονων Ολυμπιακών διοργανώσεων, αλλά, ευτυχώς, πέρα από το παρασκήνιο, υπάρχει και το αγνό, εντυπωσιακό αθλητικό προσκήνιο, όπου συμπυκνώνονται σε δύο εβδομάδες περίπου δέκα χιλιάδες μικρές ή μεγαλύτερες ιστορίες, όσοι δηλαδή και οι αθλητές που ξεκαλοκαιριάζουν στο Λονδίνο.



Με άλλα λόγια, κάθε Ολυμπιάδα είναι η χαρά του αθλητή. Είναι η χαρά του φιλάθλου. Αλλά, είναι και η χαρά του φωτογράφου. Γιατί όταν κλείνεις σε μερικά γήπεδα δέκα χιλιάδες ανθρώπους και στο βάθος λάμπουν λίγα μόνο μετάλλια, το μόνο σίγουρο είναι πως ο ιδρώτας θα είναι άφθονος, οι συσπάσεις των μυών θα έλκουν τους τηλεφακούς, η πάλη σώμα με σώμα θα βγάλει τον μισθό του φωτογράφου και τα δάκρυα, οι πανηγυρισμοί, οι προσωπικές ιστορίες και οι συγκινητικές στιγμές αλληλεγγύης θα κάνουν πάρτι φωτογένειας.

Εκτός, λοιπόν, από τους αθλητές, στο Λονδίνο διαγωνίζονται και οι φωτογράφοι αυτό το καλοκαίρι και μας προσφέρουν απολαυστικά ενσταντανέ γεμάτα αδρεναλίνη, γεμάτα «χρυσή» υπερπροσπάθεια και ολυμπιακή μαγεία. Ξεχωρίσαμε είκοσι από τα πιο εντυπωσιακά φωτογραφικά ντοκουμέντα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που αποτυπώνουν τα ακραία συναισθήματα εντός γηπέδου.


*Ο Ρώσος Khugaev αγωνίζεται ενάντια στον Γεωργιανό Gegeshidze στην κατηγορία των 84- κιλών της ελληνορωμαϊκής πάλης. Το σώμα του δημιουργεί μια τέλεια καμάρα, όσο ο αντίπαλός του «ίπταται» στον αέρα, λίγο πριν σωριαστεί ηττημένος.


*Σαν να βγήκε από τον Πόλεμο των Άστρων, το στιγμιότυπο αντιστοιχεί σε «σκηνή» από άλμα ιππασίας του Αργεντίνου Madomo, στα προκαταρκτικά του αγωνίσματος.


*Από τους πιο πολυσυζητημένους αθλητές των Αγώνων, ο Oscar Pistorius από την Νότιο Αφρική έγραψε Ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος αθλητής που έχει αγωνιστεί και στους Ολυμπιακούς και στους Παραολυμπιακούς. Έστω και με τα πιο high tech πόδια που πάτησαν στον λονδρέζικο στίβο.


*Ο «πύραυλος» Usain Bolt, λίγο πριν αποδείξει πως εξακολουθεί να είναι ο ταχύτερος άνθρωπος στον πλανήτη, στο αγώνισμα των 100 μέτρων. Ο Τζαμαϊκανός αθλητής, τελικά, κατέκτησε με άνεση το χρυσό μετάλλιο, σπάζοντας το ολυμπιακό ρεκόρ. Μάλιστα, οι ειδικοί υποστήριξαν πως αν ο άνεμος δεν φυσούσε κόντρα, ίσως θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ακόμη μικρότερο χρόνο.




*Το τραμπολίνο προδιαθέτει για εντυπωσιακά άλματα, αλλά όταν στην προθέρμανση τα γυναικεία σώματα στοιχίζονται σε διάφορα επίπεδα και ίπτανται στον αέρα του γυμναστηρίου, το θέαμα γίνεται ακόμη πιο περίεργο και εντυπωσιακό.


*Πολλά ζευγάρια πόδια, πολλά ζευγάρια πολύχρωμα παπούτσια, πολλά λογότυπα αθλητικών εταιριών και πολλές ατομικές ελπίδες για διάκριση: Το στιγμιότυπο από τα 20 χιλιόμετρα ανδρών θα μπορούσε να αποτελεί μικρογραφία του σύγχρονου πνεύματος των Ολυμπιακών Αγώνων.


*Από τα (πρώην) αγαπημένα αθλήματα των Ελλήνων, η άρση βαρών ωθεί τα σώματα των διαγωνιζόμενων στα άκρα. Τα εκατοντάδες κιλά που κλήθηκε να σηκώσει ο Βρετανός Peter Kirkbride μοιάζουν να κρύβονται ατόφια μέσα στην κραυγή του που αντήχησε στο στάδιο ExCel του Λονδίνου.


*Είναι η πρώτη ημέρα του στίβου, και η πατροπαράδοτη φλόγα που παραμένει αναμμένη γίνεται ολόκληρο υπερθέαμα στην περίπτωση του Λονδίνου. Εδώ, ο φωτογράφος του Associated Press «συλλαμβάνει» μια αθλήτρια την ώρα που τρέχει… φλεγόμενη.


*Οι υποβρύχιες λήψεις στα λονδρέζικα κολυμβητήρια είναι και από τις πιο εξωπραγματικές: Εδώ, η κολυμβήτρια Salinas από το Εκουαδόρ απαθανατίζεται τη στιγμή που βουτά στο νερό για να ξεκινήσει έναν αγώνα 800 μέτρων ελεύθερης κολύμβησης. Ή θα μπορούσε να είναι ένας πύραυλος που ξεπηδά από μια μαύρη τρύπα κοντά στον Άρη.


*Ο Γερμανός αθλητής του ping pong Dimitrij Ovtcharov και ο Νιγηριανός Toriola ετοιμάζονται να «σερβίρουν» τους αντιπάλους τους, ενώ οι πιο υποψιασμένοι θα μπορούσαν να πουν πως η κίνηση μέσω τηλεπάθειας έχει γίνει ολυμπιακό άθλημα.



*Επιστροφή στο υδάτινο στοιχείο και στην στιγμή που η Αυστραλή κολυμβήτρια Belinda Hocking ετοιμάζεται να βγει από το νερό. Εντυπωσιακό (όσο και τρομακτικό).


*Ο Γάλλος τζουντόκα Ugo Legrand αποφεύγει τα πόδια του Ολλανδού Dex Elmont, σε έναν αγώνα στο ExCel Arena, όπου ήρθαν κυριολεκτικά τα πάνω κάτω.


*Ο Usain Bolt δεν άφησε τίποτα στην τύχη σε αυτόν τον τελικό των 100 μέτρων: Ενώ προπορευόταν, δεν ύψωσε πανηγυρικά τα χέρια, ούτε γύρισε να χαμογελάσει στις κερκίδες: Έσκυψε και φρόντισε να συνεχίσει το σπριντ για να σιγουρέψει το χρυσό μετάλλιο και το ολυμπιακό ρεκόρ.


*Δεν θα το μαντεύατε εύκολα από το βλοσυρό του ύφος, αλλά ο Ricardo Blas Jr από το νησιωτικό κρατίδιο του Guam έχει μόλις γευτεί την χαρά της νίκης, κερδίζοντας κατά κράτος τον Keita από την Γουινέα στην κατηγορία άνω των 100 κιλών του τζούντο.


*Ο Ιάπωνας αθλητής της κολύμβησης Takeshi Matsuda εκκινεί υπέροχα στον τελικό των 200 μέτρων πεταλούδας, και ο φακός τον «σταματά» ακριβώς την στιγμή που το πρόσωπό του «συγκρούεται» με την πισίνα.


*Από τις πλέον συγκινητικές στιγμές της Ολυμπιάδας (από εκείνες που δεν θα συγκινούσαν τους φαν του «άριου» πρωταθλητισμού), είναι εκείνη που ο μαύρος δρομέας Kirani James, που έχει τερματίσει πρώτος, ανταλλάσει την ταμπέλα με το όνομά του με τον Νοτιοαφρικανό αθλητή με τα τεχνητά μέλη.


*Λίγο χιούμορ και φαντασία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν: Η Jennet Saryyeva από το Τουρκμενιστάν μετατρέπει την ολυμπιακή πισίνα σε… animation θρίλερ, φορώντας σκουφάκι που απεικονίζει το πρόσωπο ενός σκυλόψαρου.




*Αν κοιτάξει κανείς τα σώματα των αθλητών που αγωνίζονται στις καταδύσεις θα αισθανθεί τουλάχιστον δέος για τους κοιλιακούς και την σωματοδομή τους. Η «ζήλια» όμως θα κοπάσει όταν δουν τα στιγμιότυπα των καταδύσεών τους, που φέρνουν το σώμα και τα πρόσωπά τους στα όριά τους, καθώς και το χαμόγελο στα δικά μας πρόσωπα.






*Άλλη μια συγκινητική στιγμή που αποδεικνύει πως ο αθλητισμός δεν συμβαδίζει με οποιαδήποτε φυλετική διάκριση: Ο χρυσός ολυμπιονίκης Kemboi από την Κένυα πανηγυρίζει σαν μικρό παιδί μαζί με τον αργυρό ολυμπιονίκη στο ίδιο αγώνισμα (3.000μ. με εμπόδια), που παίρνει αγκαλιά τον πρώτο και τον σηκώνει στον αέρα. Ίσως από τα καλύτερα στιγμιότυπα μέχρι στιγμής στο Λονδίνο…



Του Γιώργου Κόκουβα
πηγη.in2life

Αναρτήθηκε απο διαχειριστη Γ.Δ



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου