Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ.

Νοέμβριος ή Νοέμβρης ή Ανακατωμένος ή Σποριάς ή Μεσοσπορίτης ή Άι-Ταξιάρχης ή Αρχαγγελίτης ή Αεργίτες (ποντιακά) ή Βιέστ (Αρβανίτικα) είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 30 ημέρες. Ο Νοέμβριος ξεκινά κάθε χρόνο την ίδια ημέρα που αρχίζουν ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, με εξαίρεση τα δίσεκτα έτη. Το λουλούδι του μήνα είναι το χρυσάνθεμο και η τυχερή πέτρα του μήνα το τοπάζι.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ
Από την αρχαιότητα ακόμη, διάφορα εμφανή ουράνια αντικείμενα προειδοποιούσαν τους ανθρώπους, σαν σημάδια των αλλαγών του καιρού. Πάρτε, για παράδειγμα, το πανέμορφο ανοιχτό αστρικό σμήνος των Πλειάδων, γνωστότερο στο λαό μας με την ονομασία Πούλια. Ακόμη και από την εποχή του Ησίοδου η δύση των Πλειάδων αμέσως μετά την δύση του Ήλιου, που συμβαίνει στα μέσα Νοεμβρίου, σημάδευε και σημαδεύει την περίοδο της έλευσης του κρύου και «προειδοποιούσε τους γεωργούς να σπεύσουν να ολοκληρώσουν την σπορά, αλλά και τους κτηνοτρόφους να κατηφορίσουν στα χειμαδιά». Όπως μας λέει η παροιμία: «Στις δεκαφτά ή στις δεκοχτώ πέφτει η Πούλια στο γιαλό και πίσω παραγγέλνει: μηδέ στανίτσα στα βουνά, μηδέ γιωργός στους κάμπους» ή σε μιαν άλλη παραλλαγή: «μήτε τσομπάνος στα βουνά, μήτε γεωργός στους κάμπους».

Εκτός από την δύση της Πούλιας, όμως, την μεταβολή του καιρού προς το χειρότερο «μηνάει» στο λαό η γιορτή του Αγίου Μηνά, στις 11 Νοεμβρίου, ενώ στη γιορτή του Αγίου Ανδρέα, στις 30 Νοεμβρίου, το κρύο «αντρειεύει». Οι ακατάστατες αυτές καιρικές συνθήκες που επικρατούν, έδωσαν στο Νοέμβριο το όνομα «Ανακατωμένος», αν και είναι γνωστός στο λαό μας και ως Σποριάς ή Μεσοσπορίτης, γιατί τότε γίνεται η σπορά των δημητριακών. 

Στις άλλες γεωργικές ασχολίες περιλαμβάνεται επίσης και το λιομάζωμα. Σύμφωνα με το Νίκο Ψιλάκη: «Στα ελληνικά λιόφυτα αρχίζει κάθε Νοέμβρη το πανηγύρι της ελιάς. Παλιότερα οι γυναίκες με τα καλάθια μάζευαν μία-μία τις πεσμένες ελιές. Αλλού οι μαζωχτάδες χτυπούσαν τα κλαδιά με ράβδους και μάζευαν τον καρπό από τα στρωμένα ελαιόπανα. Τελευταία η τεχνολογία αντικατέστησε την αρχαία ξύλινη ράβδο με μεταλλική περιστρεφόμενη». Αλλά το λιομάζωμα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το Γενάρη ή ακόμη και το Μάρτη.
Ανάμεσα στις γιορτές του μήνα περιλαμβάνεται και η γιορτή των Ταξιαρχών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στις 8 Νοεμβρίου. Γι’ αυτό ο Νοέμβριος ονομάζεται σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας και Άι-Ταξιάρχης και Αρχαγγελίτης. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ θεωρείται και ως «ο κατ’ εξοχήν ψυχοπομπός άγγελος» γι’ αυτό και σε ορισμένες περιοχές την παραμονή της γιορτής του έφερναν τα παπούτσια τους μέσα στο σπίτι, για να μην τα δει ο Μιχαήλ και έρθει να τους πάρει πριν την ώρα τους. Στις 14 Νοεμβρίου γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου Φιλίππου και στις 25 Νοεμβρίου τιμάται η μνήμη της Αγίας Αικατερίνης.
Η μεγαλύτερη, όμως, γιορτή του μήνα είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου. Η παράδοση της Θεοτόκου στο Ιερό των Ιεροσολύμων έγινε από τους γονείς της, τον Ιωακείμ και την Άννα, όταν ήταν τριών ετών. Την αφιέρωσαν στο Θεό κι έμεινε εκεί, μέχρι την ηλικία των 14 ή 15 ετών.
 πηγη. παιδικα χαμογελα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου