Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Ευχαριστώ τον υπουργό της Παιδείας

Ευχαριστώ τον υπουργό της Παιδείας  γιατί  από τότε που κατήργησε τα γραφεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μεταφέρθηκε όλη η δουλειά που βγάζανε, στα σχολεία.Tι e-school  και  σαχλαμάρες. Ζήτω  το i-school.Γιατί πραγματικά το σχολείο είμαι εγώ τώρα. 


Τα κάνω όλα .Καλύπτω πλέον δυο θέσεις (διδακτικού και διοικητικού προσωπικού) με το μισθό μισής. Του κάνω και οικονομία του υπουργού μου. Χαλάλι του όμως , γιατί χάρη σε αυτόν ξεπερνάω κάθε καινούργια μέρα τα όρια των δυνατοτήτων μου. Σπάω το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην αποδοτικότητα. Που το ήξερε ο άτιμος όμως; Ρίσκαρε λίγο ποντάροντας σε μένα ,αλλά,  τελικά δικαιώθηκε. Τον ευχαριστώ για άλλη μια φορά που πιστεύει στις ικανότητές μου. Είμαι αυτό που λένε αυτοεκπληρούμενη προφητεία του υπουργού μου. Που είσαι ρε μάνα να με θαυμάσεις .Αδικα ανησυχούσες τόσα χρόνια μήπως κουράζομαι .Τώρα με  δυο δουλειές κυριολεκτικά πετάω .Όλα μια ιδέα είναι τελικά.

Ευχαριστώ τον υπουργό της Παιδείας  γιατί δεν προσέλαβε φέτος καθηγητές ειδικής αγωγής ( πλην ελαχίστων) για τα παιδιά που έχουν αρκετά μεγάλα μαθησιακά  προβλήματα και χρειάζονται παράλληλη στήριξη . Και δεν θα το πιστέψετε αυτό που θα σας πω : οι μαθητές αυτοί ξεπέρασαν ,ως  δια μαγείας ,  μόνοι τους τις μαθησιακές δυσκολίες  τους  .Άλλη μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία του υπουργού μου. Μήπως τόσα χρόνια τα κακομαθαίναμε τα παιδιά αυτά; Μήπως η πολύ στήριξη δεν τα άφηνε να προχωρήσουν μόνα τους. Αχ πόσα ξέρει, πόσα ξέρει αυτός ο υπουργός μου.

Ευχαριστώ τον υπουργό της Παιδείας  γιατί  τόλμησε να εφαρμόσει το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» για την αναδιοργάνωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Για να συγκεντρωνόμαστε ξανά σιγά-  σιγά .Αυτή η διάχυση σχολών από εδώ και από εκεί οδηγούσε σε διάσπαση και  κόστιζε υπερβολικά στο κράτος. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω όμως είναι γιατί ο περισσότερος κόσμος επιμένει να  το διαβάζει λάθος. Το λέει  Σχέδιο «Αθηνά» ενώ στην πραγματικότητα είναι  Σχέδιο «Αθήνα». Απώτερος στόχος είναι να μείνουν  μόνο κάποια ΑΕΙ  στην Αθήνα σε λειτουργία . Θυμάστε παλιά που οι γονείς  στέλνανε το παιδί τους να σπουδάσει στην Αθήνα ; Στη πρωτεύουσα. Άλλη αίγλη ,όσο και να πεις. Οι παλιές καλές εποχές είναι πάλι εδώ ,χάρη σε αυτό τον άνθρωπο.

Ευχαριστώ τον υπουργό της Παιδείας  γιατί  αποφάσισε να οργανώσει  ενισχυτική διδασκαλία για όλους τους μαθητές  μόνο στη περίοδο λίγο πριν τις εξετάσεις του Μαΐου. Σοφά σκεφτόμενος δεν ήθελε να τους επιβαρύνει καθ όλη   τη διάρκεια της χρονιάς το ήδη επιβαρυμένο τους πρόγραμμα. Σαν τον μαϊντανό που μπαίνει μόνο στο τέλος  στο  φαγητό  αλλιώς πικρίζει . Σκέφτηκε να τους κάνει μια καλή επανάληψη πριν τις προαγωγικές. Άλλωστε και το νέο σχολείο που ήδη εφαρμόζεται είναι αυτάρκες  ,δεν έχει μεγάλες  ανάγκες ενίσχυσης.


Ευχαριστώ τον υπουργό της Παιδείας  γιατί  έχει βάλει  γερά θεμέλια στο νέο σχολείο.  Παρόλο που σε πολλά σχολεία υπήρχαν κενά εκπαιδευτικών ακόμα και σε βασικές ειδικότητες , αυτά κατάφεραν να μείνουν όρθια σε πείσμα των Κασσάνδρων  συνδικαλιστών που φώναζαν για τα χιλιάδες αυτά  κενά. Γιατί άμα το βασικό οικοδόμημα είναι στέρεο τότε δεν το κουνάνε οι μικρές ατέλειες . Το αξιοθαύμαστο είναι ο  υπουργός μου είναι και λαοφιλής και κατάφερε να μην έχει καμία αντίδραση από τους γονείς. Εξάλλου ,και σχεδόν χωρίς καθόλου διδασκαλία σε κάποια μαθήματα ,οι βαθμοί μπήκαν. Και ήταν καλοί. Οπότε ήταν όλοι ευχαριστημένοι εκτός από αυτούς τους μιρμίριδες  τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ που κολλάνε σε κάτι πράγματα !

Ευχαριστώ τον υπουργό της Παιδείας  γιατί  μας άφησε να πάρουμε μια πρώτη γεύση  από τη αξιολόγηση που προαλείφεται για το κλάδο μας. Μας έχει πιάσει όλους μια  ανυπομονησία που δεν περιγράφεται .Είμαστε όλοι πεινασμένοι για αξιολόγηση. ΄Ηδη έχουν φανεί οι αλλαγές και τα μηνύματα είναι θετικά. Εκεί που οι συνάδελφοι μαλώναμε γιατί θεωρούσαμε ότι έχουμε πάρει περισσότερες δουλειές από τους άλλους ,τώρα μαλώνουμε ποιος θα πάρει τις πιο πολλές. Και επειδή οι δουλειές δεν φτάνουν για να έχουμε όλοι από πολλές σκεφτήκαμε το εξής απλό. Εφηύραμε νέες δουλειές :  ( Υπεύθυνος αναχαίτισης εξαγριωμένου γονιού λόγω χαμηλού  βαθμού στο παιδί του. Υπεύθυνος προσφοράς πρώτων βοηθειών σε συναδέλφους που είχαν  την ένδοξη  τιμή  να πέσουν από υπερβολικό ζήλο μέσα στη τάξη. Υπεύθυνος ειδοποίησης ότι εθεάθη αξιολογητής  στο σχολείο.  Υπεύθυνος  ανακοίνωσης (με ειδικό τρόπο) νέων περικοπών μισθού. Υπεύθυνος  διαχείρησης  θυμού εκπαιδευτικού.  Υπεύθυνος μέτρησης  χωρητικότητας  αιθουσών, γραφείων, τουαλετών . Υπεύθυνος ψυχολογικής στήριξης σε συναδέλφους που δεν πήγαν καλά στην αξιολόγηση τους. Υπεύθυνος των υπεύθυνων). 

Ευχαριστώ τον υπουργό της Παιδείας  γιατί  έβγαλε εγκύκλιο που προβλέπει το εξής :όποιος αναπληρωτής εκπαιδευτικός παίρνει αναρρωτική άδεια (ασθένεια, κύηση) πάνω από 15 μέρες μπορεί να απολυθεί με καταγγελία της σύμβασης του .Φυσικά αυτά θα ισχύσουν στα πλαίσια  της δημοσιονομικής προσαρμογής και της  εξορθολογισμένης διαχείρισης των μεγεθών της  οικονομίας. Πως την είχαμε δει δηλαδή ;Μόλις γινόταν η πρόσληψη πλακωνόμασταν να μείνουμε έγκυες ή καθόμασταν στα ρεύματα για να τσιμπήσουμε καμία πνευμονία. Ε όχι ρε φίλε .Τόσα χρόνια παίζεις αλλαγή. Θες φανέλα βασικού; Θα τη ματώσεις .Εξάλλου δεν προβλέπεται αλλαγή της αλλαγής. Φρόντισε  γιατί από το πάγκο μπορεί να βρεθείς στην εξέδρα. Ο πρωταθλητισμός είναι σκληρό πράγμα. Αντέχεις;

Ευχαριστώ τον υπουργό της Παιδείας  γιατί  έχει καταφέρει να ελέγξει το μπάχαλο και την ασυδοσία  που επικρατούσε στα σχολεία με τον εξής πανέξυπνο τρόπο. Καταγράφει και παρακολουθεί τα πάντα .Πως; Μια λέξη θα σας πω μόνο  : ‘’SURVEY’’. Ο φόβος και ο τρόμος των διευθυντών. Τι είναι όμως  το σύστημα καταγραφής ΄΄ survey΄΄; Για όσους δεν γνωρίζουν είναι  ένα σύστημα που καταχωρούνται στοιχεία που αφορούν για  ότι μπορείς να φανταστείς. Μαθητών ,καθηγητών ,αδειών, τμημάτων, αιθουσών  κ.α. Αυτά τα στοιχεία πρέπει να επικαιροποιούνται συχνά και οριστικοποιούνται. Είναι το Άγρυπνο Μάτι του υπουργού μου στο κάθε σχολείο. Με αυτό τον τρόπο ο κάθε ένας συμμορφώνεται  να παρακολουθεί και να ελέγχει  τον από κάτω του. Οι διευθυντές εκπαίδευσης τους  διευθυντές  σχολικών μονάδων. Εκείνοι τους εκπαιδευτικούς  και αυτοί τους μαθητές .  «Ο φόβος φυλάει τα έρμα» ή «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του». Όχι,παίζουμε;         
                                                                                                   
Ευχαριστώ τον υπουργό της Παιδείας  γιατί  καθιέρωσε το « Εθνικό Αιθουσολόγιο ».Μας έβαλε να καταγράψουμε το εμβαδόν κάθε αίθουσας σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας .Γιατί το έκανε αυτό ;Γιατί ως σωστός ηγέτης που ξέρει να εκμεταλλεύεται  από τον κάθε εκπαιδευτικό και την τελευταία του  ρανίδα ικανότητας  ,έτσι και από τις αίθουσες προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και το τελευταίο εκατοστό. Τίποτα δεν είναι για πέταμα και όλοι οι καλοί χωράνε. Δεν τους καταλαβαίνω όλους αυτούς που του έκαναν δριμεία κριτική : ’’ ότι οι μαθητές θα συνωστίζονται στην αίθουσα ’’   και άλλα τέτοια χαριτωμένα που μας έχουν συνηθίσει. Άδικα ,επίσης, έχει πιάσει κρύος ιδρώτας τους γεματούληδες  (εκπαιδευτικούς και μαθητές) ότι μπορεί να φάνε πόρτα.

Ευχαριστώ τον υπουργό της Παιδείας  γιατί  ουσιαστικά κατήργησε τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών στο σχολείο(υπήρχαν σχολικά λεωφορεία για μεγάλες αποστάσεις) . Παλιά δηλαδή πως πηγαίνανε με τα πόδια; Εξάλλου τα μηνύματα για την παχυσαρκία στα ελληνόπουλα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά .Ευκαιρία να επανέλθουν στο φυσιολογικό τους βάρος . Για να τους διευκολύνει μάλιστα  έβγαλε εγκύκλιο που αναγνωρίζει το περπάτημα προς το σχολείο ως μάθημα γυμναστικής  και τους το αφαίρεσε ,ως μάθημα, από το πρόγραμμά τους. Πανέξυπνο έτσι; Οπότε οι φωνές διαμαρτυρίας σίγησαν. Ο υπουργός μου ξέρει από πού να κόβει έξοδα.

Ευχαριστώ τον υπουργό της Παιδείας γιατί  πέρασε  νομοσχέδιο που συνδέει την  αξιολόγηση  των εκπαιδευτικών και  με βάση τις επιδόσεις των μαθητών τους. Δηλαδή αν τα παν καλά οι μαθητές σου παίρνεις και εσύ καλό βαθμό αλλιώς….Αυτό ήταν κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από καιρό. Εγώ πάντα έψαχνα μια αφορμή να φροντιστηριοποιήσω το μάθημά μου. Τώρα μπορώ και εγώ να προσανατολιστώ και όχι να γίνομαι χίλια κομμάτια. Θα ασχολούμαι μόνο με τις  επιδόσεις ,τους βαθμούς και τις εξετάσεις των μαθητών. Έτσι μετατρέποντας το σχολείο σε ένα μεγάλο φροντιστήριο ,θα κάνουμε και οικονομία και στους γονείς αφού θα κτυπηθεί η ιδιωτική παραπαιδεία. Ζήτω η δημόσια παραπαιδεία !

 Ευχαριστώ τον υπουργό της Παιδείας  γιατί  έβαλε μια τάξη και έκοψε τη φόρα κάποιων διασπαστικών στοιχείων που είναι ανήσυχοι  και δεν αρκούνται στη δουλειά τους. Πως το κατάφερε; Ενεργοποιώντας ένα νόμο που λέει ότι έτσι και γίνει εις βάρος κάποιου μια καταγγελία ,έστω και ανώνυμα, αυτός περνάει από ΕΔΕ και μέχρι να γίνει η  ΕΔΕ τίθεται σε διαθεσιμότητα. Δηλαδή είσαι ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίον. Περνάς με συνοπτικές διαδικασίες  από τη καταγγελία στην αναγγελία (της διαθεσιμότητας) και καπάκι  στην αγγελία :(ζητείται εργασία). Μου αρέσουν οι καταγγελίες .Διορθώνομαι !

Α ! Να μην το ξεχάσω .Θυμάστε εκείνο το γκρουπάκι  που είχαμε φτιάξει με άλλους πέντε συναδέλφους μου; Ξέρετε αυτό που μας  έκανε group  therapy αυτός ο φίλος μου  ο άνεργος ψυχίατρος. Παρεμπιπτόντως  μη νομίζετε ότι είχαμε κάποιο πρόβλημα. Για εμάς το κάναμε, για τη ψυχούλα μας. Δεν μας βγήκε όμως και το διαλύσαμε  το group. Συνεχώς μαλώναμε μεταξύ μας, ένα περίεργο  πράγμα. Συμφωνήσαμε  όλοι ότι σε υποψήφιους μονομάχους ταιριάζει καλύτερα η ατομική θεραπεία.

                      Δημήτρης Τσιριγώτης .Φυσικός.
Πηγή: ipaideia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου